Planinski dom na Kališču (1534 m)

Planinski dom na Kališču, 1534 m. Foto: Matjaž Sušnik
Planinski dom na Kališču, 1534 m. Foto: Matjaž Sušnik

Koča je stalno odprta.

The hut is open permanently.

Kontakti / contacts:

  • Telefon: +386 40 465 227 – Mojca
  • Telefon: +386 41 626 523 – Matic
  • Email: kalisce@pdkranj.si

Zmogljivosti

Dom v glavnem jedilnem prostoru ponuja cc. 40 sedežev, poleg tega pa je na zunanji terasi in v okolici doma urejenih še veliko dodatnih sedežev z zagotovljenim lepim razgledom. Skupaj je na voljo tudi 37 ležišč, v štirih sobah 18 in na skupnih ležiščih še dodatnih 19.

Nočitev je mogoča ob predhodni najavi in ob uporabi lastne posteljnine.

Skupine naj predhodno najavijo svoj prihod.

Dostopi:

– iz Preddvora skozi Mače – 2 h 30 min
– iz Bašlja – 2 h 15 min
– iz doline Kokre skozi Podstoržič – 2 h 30 min
Vse poti so markirane in primerne za planince vseh starosti.
Zemljevid (Geopedia)

Razgledi

Kališče ponuja izjemne razglede na Ljubljansko kotlino, gorenjsko ravnino, obdano s Škofjeloškim hribovjem, Jelovico, Pokljuko, na Julijce s Triglavom, pobočja in vrh Storžiča, Bašeljski vrh in Mali Grintavec.

Prehodi:

– Dom pod Storžičem (1123 m) – 2 h 30 min
– Koča na Jakobu (961 m) – 3 h
– Koča na Kriški gori (1471 m) – 4 h 30 min

Dodatne informacije:

kalisce.com
pzs.si
hribi.net

Zanimivosti

Planinski dom na Kališču se nahaja na razglednem grebenu južno od Bašeljskega vrha, neposredno pod južnimi pobočji dvatisočaka Storžič, po katerem okoliško gorsko območje nosi ime – Storžiška skupina. Gorovje, ki predstavlja del Kamniško-Savinjskih Alp, odlikujejo lepi razgledi in dobro urejene planinske poti po gorskem okolju, bogatem z gorsko floro, ki je značilna za zgornjo gozdno mejo.

Planinsko društvo Kranj vsako leto ob otvoritvi poletne sezone na Kališču organizira srečanje Planinski dan varstva narave na Kališču, ki je posvečen začetku slovenskega planinskega vodništva pred skoraj štiridesetimi leti, ko je prva generacija slovenskih planinskih vodnikov na Kališču opravila izpite.

Na Kališču se je v zadnjih dvajsetih letih razvilo tudi zelo zanimivo sodelovanje med Planinskim društvom Kranj in Klubom ljubiteljev Kališča – KLJUKA. ‘KLJUKE’, ki so s Kališčem resnično močno povezane, s svojimi rednimi obiski skrbijo, da Kališče tudi pozimi ne sameva.