Kranjska koča na Ledinah (1700 m)

Kranjska koča na Ledinah, 1700 m. Foto: Matjaž Sušnik
Kranjska koča na Ledinah, 1700 m. Foto: Matjaž Sušnik

Čas obratovanja in oskrbništvo

Koča je od 14. 9. 2022 ZAPRTA.
The hut is CLOSED from 14. 9. 2022.

Kontakti

E-naslov: ledine@pdkranj.si

Zmogljivosti

Koča v glavnem jedilnem prostoru ponuja 50 sedežev, poleg tega pa je na zunanji terasi in v okolici doma urejenih še veliko dodatnih sedežev z zagotovljenim lepim razgledom. V petih sobah je na voljo 40 ležišč. Izven sezone je v domu urejena tudi zimska soba (vhod skozi okno) s tremi ležišči, ki pa je brez kurilne naprave.

Dostopi:

– od spodnje postaje žičnice po Lovski poti (zahteven dostop) – 1 h 30 min
– od spodnje postaje žičnice po Slovenski poti (zelo zahteven dostop) – 1 h 20 min
Zemljevid (Geopedia)

Prehodi:

– Češka koča na Spodnjih Ravneh (1542 m) preko poti skozi Žrelo, ki je bila leta 2015 temeljito obnovljena  – zelo zahteven in izpostavljen prehod, ki navduši tudi ljubitelje Ferat  – 1 h 10 min
– Frischaufov dom na Okrešlju (1396 m) preko Savinjskega in Jezerskega sedla – 2 h 30 min

Primeri možnih planinskih tur:

  • 1. Jezersko – Ledine – Mrzla gora – Matkov kot ali obratno
  • 2. Jezersko – Ledine – Rinke – Okrešelj – Logarska dolina ali obratno
  • 3. Belska Kočna (dolina v Avstriji) – Storžek – Ledine – Jezersko
  • 4. Jezersko – Češka koča – Kočna – Suhi dol – Kokra

Prevozi

Ko planiramo planinske ture, imamo nemalokrat problem, ker se vračamo po isti poti. Da bi se temu izognili občasno organiziramo tudi prevoze. Zanje lahko ob predhodni najavi poskrbi oskrbnik.

Razgledi

Ledine ponujajo razglede na bližnja ostenja Koroških Bab, Rink, Skute, Dolgega hrbta in Kočne. Pod Ledinami leži Zgornje Jezersko z gozdnimi pobočji Visokega vrha, Stegovnika, Virnikovega Grintovca, Pristovškega Storžiča in Golega vrha. V ozadju se nahajajo grebeni Karavank (Stol, Vrtača, Košuta, Obir).

Vreme in razmere

Pred obiskom Kranjske koče na Ledinah se vedno lahko prepričate o vremenskih razmerah na Jezerskem skozi pogled panoramske kamere: https://youtu.be/29flAhvki3s

ARSO: http://www.meteo.si/uploads/probase/www/fproduct/text/sl/forecast_SI_KAMNIK-SAVINJA-ALPS_latest.html

YR – Zgornje Jezersko: https://www.yr.no/en/forecast/daily-table/2-3186509/Slovenia/Jezersko/Zgornje%20Jezersko

YR – Skuta: https://www.yr.no/en/forecast/daily-table/2-7910280/Slovenia/Kamnik/Skuta

Dodatne informacije:

– telefon v domu (mountain hut telephone number):  -nova številka bo objavljena kmalu  (a new telephone number will be published soon)
– telefon pisarne PD Kranj: +386 (0) 31 309 600
– e-pošta (mountain hut email address): ledine@pdkranj.si
– spletne strani: pzs.si in hribi.net
Facebook

Skupinam priporočamo, da predhodno najavijo svoj prihod.

Zanimivosti

Kranjska koča na Ledinah je postavljena v zatrepu doline Ravenska Kočna, na nadmorski višini 1700 metrov, v bližini ledenika pod Skuto, ki velja za najbolj jugovzhodno ležeč ledenik v Alpah. Neposredno nad kočo gospodari mogočno severno ostenje Dolgega hrbta, Štruce in Skute, ki ponuja številne izzive tudi za najbolj zahtevne alpiniste. V bližini se nahajata lahko dostopna razgledna vrhova Ledinski vrh in Velika Baba. Na slednjo je možen tudi direkten, zelo zahteven dostop ob številnih jeklenicah in klinih, ki je primeren le za najbolj izkušene planince. Te bodo navdušile še zelo zahtevne ture na Kranjsko, Koroško in Štajersko Rinko.

V 70. in 80. letih prejšnjega stoletja je Kranjska koča na Ledinah privabljala tako planince kot tudi smučarje. Slednji so imeli ob podpori 600-metrske vlečnice, občasno pa tudi teptalca snega, ki so ga z vojaškim helikopterjem pripeljali s Krvavca, na ledeniku pod Skuto idealne pogoje za smučanje tudi v poletnem času. To visokogorsko smučišče je večkrat obiskala tedanja jugoslovanska smučarska reprezentanca z Juretom Frankom in Bojanom Križajem na čelu.

Najlažji dostop na Ledine predstavlja Lovska pot, ki je bila v letih 2012 in 2013 temeljito prenovljena. Hoja po njej je s primerno opremo pravi užitek, saj nas vodi po številnih urejenih stopnicah, lestvah, jeklenicah in klinih.

Ob Lovski poti se nahaja spominska plošča, ki je postavljena v spomin ponesrečenim v prvi helikopterski nesreči pri reševanju v slovenskih gorah. Nesreča se je zgodila leta 1975. V spomin na ta dogodek naše društvo v sodelovanju z Društvom GRS Kranj vsako leto konec junija organizira spominski dan.

Lovska družina Jezersko skrbi, da se na ledeniku pod Skuto ohranja družabno-tekmovalno vzdušje, saj že vrsto let vsako sredino junija organizira ‘Tekmo za kristalnega gamsa’.

V zadnjih letih so Ledine gostile tudi koncerte klasične glasbe. Koncertirali so uveljavljeni slovenski in tuji glasbeniki. Koncerti so se odvijali na strehi koče ali na terasi, v primeru slabega vremena pa v jedilnici.

Predstavitev Jezerskega

Kaj vse obiskovalcem nudi Jezersko s svojo okolico si lahko ogledate v predstavitvenem filmu.