Naravovarstveni dan na Kališču

IMG_1

Planinsko društvo Kranj organizira vsakoletni Naravovarstveni dan.  Tudi letos smo za lokacijo izbrali Kališče. Vodnik Matjaž je poskrbel za organizacijski del, naša najnovejša pridobitev, varuhinji gorske narave Polona in Ana, pa za strokovno vodenje in predstavitev favne in flore.

IMG_2

Začeli smo na parkirišču v Mačah. Od tam pa z botanično hitrostjo na Kališče. Na prvi pogled se je zdelo, da vrha ne bomo dosegli pred večerom…:)

IMG_3Jajčasti repuš (Phyteuma ovatum)

IMG_4kranjska lilija, zlato jabolko (Lilium carniolicum)

IMG_5

Stenica… neznana pasma…:)

IMG_6Velecvetna orlica (Aquilegia nigricans)

IMG_7

IMG_8 IMG_9 IMG_10

Pogled s terase. Za Kališče bi lahko rekli, da gre za balkon gorenjske!IMG_11

Kranjska hišna gora je Storžič. Dostop preko Kališča je eden od najlažjih in najlepših.

IMG_12

Ena od dobrot, po kateri je znana koča na Kališču.

IMG_13 Koča na KališčuIMG_14 IMG_15

Planina spodnje Kališče

IMG_16

Nikoli, ampak res nikoli ne pusti biologov blizu vode. Naj bo to stoječa ali tekoča. 🙂 Ana obrne nekaj kamnov in že najde celotni svet enodnevnic, mladoletnic, postranic … Vsi ti nevretenčarji so tudi indikatorji čistoče vode.

IMG_17

IMG_18 IMG_19

Pupek močerada.

IMG_20

Naravovarstveni dan nam odpira pogled na svet, ki ga med običajnim obiskom gora ne opazimo. Naša hitrost in zavedanje sta čisto prehitra, da bi zaznali vse te rastline in živali, ki živijo v gorskem svetu. Mi v ta svet stopamo in moramo se zavedati, da smo mi tujci in da s svojo pristnostjo uničujemo njihov svet. Pa naj bomo v tem svetu na kolesu, peš, v skupini, s psom ali zgolj sami v samoti in z veliko spoštovanja do narave. Naravovarstveni dan je zgolj začetek koncepta, ki postavlja osveščanje in izobraževanje pred prepovedovanje! Namesto tabel in ograj imejmo raje izobraževanja in osveščanja!