Planinski dom na Kališču (1534 m)

 

Čas obratovanja in oskrbništvoPlaninski dom na Kališču
Dom je stalno odprt med 15. junijem in 15. septembrom. Ob ugodnih vremenskih pogojih je to obdobje lahko tudi daljše. Ob petkih popoldne, sobotah in nedeljah ter med prazniki je dom odprt preko celega leta.

Oskrbnik je Goran Krstič, ki s svojimo ekipo skrbi za dobro vzdušje in široko ponudbo hrane.

Zmogljivosti
Dom v glavnem jedilnem prostoru ponuja cc. 40 sedežev, poleg tega pa je na zunanji terasi in v okolici doma urejenih še veliko dodatnih sedežev z zagotovljenim lepim razgledom. Skupaj je na voljo tudi 37 ležišč, v štirih sobah 18 in na skupnih ležiščih še dodatnih 19.

Dostopi:
– iz Preddvora skozi Mače – 2 h 30 min
– iz Bašlja – 2 h 15 min
– iz doline Kokre skozi Podstoržič – 2 h 30 min
Vse poti so markirane in primerne za planince vseh starosti.
Zemljevid (Geopedia)

Razgledi
Kališče ponuja razglede na Ljubljansko kotlino, gorenjsko ravnino, obdano s Škofjeloškim hribovjem, Jelovico, Pokljuko, na Julijce s Triglavom, pobočja in vrh Storžiča, Bašeljski vrh in Mali Grintavec.

Prehodi:
– Dom pod Storžičem (1123 m) – 2 h 30 min
– Koča na Jakobu (961 m) – 3 h
– Koča na Kriški gori (1471 m) – 4 h 30 min

Dodatne informacije:
– telefon v domu: 041 614 586
– e-pošta: pdkranj@pzs.si

kalisce.com
pzs.si
hribi.net

Skupinam priporočamo, da predhodno najavijo svoj prihod.

Zanimivosti
Planinski dom na Kališču se nahaja na razglednem grebenu južno od Bašeljskega vrha, neposredno pod južnimi pobočji dvatisočaka Storžič, po katerem okoliško gorsko območje nosi ime – Storžiška skupina. Gorovje, ki predstavlja del Kamniško-Savinjskih Alp, odlikujejo lepi razgledi in dobro urejene planinske poti po gorskem okolju, bogatem z gorsko floro, ki je značilna za zgornjo gozdno mejo.

Planinsko društvo Kranj vsako leto ob otvoritvi poletne sezone na Kališču organizira srečanje Planinski dan varstva narave na Kališču, ki je posvečen začetku slovenskega planinskega vodništva pred skoraj štiridesetimi leti, ko je prva generacija slovenskih planinskih vodnikov na Kališču opravila izpite.

Na Kališču se je v zadnjih dvajsetih letih razvilo tudi zelo zanimivo sodelovanje med Planinskim društvom Kranj in Klubom ljubiteljev Kališča – KLJUKA. ‘KLJUKE’, ki so s Kališčem resnično močno povezane, s svojimi rednimi obiski skrbijo, da Kališče tudi pozimi ne sameva.