Velebit: Premužićeva staza

OBVESTILO: Vsa prosta mesta so že zasedena, lahko pa še vedno oddate prijavnico za čakalno vrsto. V primeru odpovedi oz. prostega mesta, Vas o tem takoj obestimo.

O Premužićevi stazi

Pot je zasnoval in zgradil inženir gozdarstva Ante Premužić, strasten planinec in ljubitelj lepot Velebita. Kasneje so jo v čast graditelju hrvaški planinci poimenovali po njem. Premužićevo stazo danes štejemo za pravo mojstrovino gradbeništva, saj je zgrajena iz kamna – suhozida in je speljana na način, da nas pripelje do najbolj surovih in razgibanih predelov Severnega Velebita, t.j. Hajdučkih in Rožanskih kukov. Razteza se po grebenu od Zavižana (Severni Velebit) do Baških Oštarij (Srednji Velebit) in je dolga 52 km. Od Premužićeve staze se odcepi več vzponov na nekatere najlepše vrhove severnega in srednjega Velebita – Gromovačo, Crikveno, Šatorino in druge.

Potek poti

Prvi dan (12. maj) se v zgodnjih jutranjih urah odpravimo iz Kranja proti izhodišču – planinski dom na Zavižanu (1594 m), kjer parkiramo. Po jutranji kavi v omenjeni koči nas čaka prvi del poti, ki nas preko Gromovače (1676 m) in Crikvene (1641 m) pripelje do Planinske koče Alan (1345 m), kjer prespimo. Dolžina poti: 16 km. Logistika: malica iz nahrbtnika, večerja in spanje v koči. V koči je možno kupiti vodo za naslednji dan.

Drugi dan (13. maj) nas čaka pot od Planinske koče Alan preko vrha Šatorina (1624 m) do Planinske koče Kugina kuća (1180 m), kjer prespimo. Dolžina poti: 19 km. Logistika: zajtrk v koči, malica iz nahrbtnika, večerja in spanje v koči. V bližini koče je izvir, kjer je mogoče natočiti vodo za naslednji dan.

Tretji dan (14. maj) od Kugine kuće nadaljujemo v smeri bivaka Skorpovac, nato pa po trasi Premužićeve staze do prelaza Baške Oštarije nad Karlobagom. Dolžina poti: 17 km. Logistika: zajtrk v koči, kosilo/večerja iz nahrbtnika.

Na Baških Oštarijah nas pričaka avtobus, ki nas po približno dveh urah vožnje pripelje nazaj na izhodišče na Zavižanu, od koder se nato z osebnimi avtomobili odpravimo proti domu. Povratek v Kranj je predviden v poznih večernih urah.

Pomembne informacije

Kdaj: 12. – 14. maj 2023

Najvišja točka: Gromovača (1676 m)

Najnižja točka: Baške Oštarije (920 m)

Dolžina: 52 km

Oprema: Spalna vreča, pohodni čevlji, pohodne palice, prva pomoč, čelna svetilka, zaščita pred soncem (pot je precej sončna), ustrezna oblačila (zvečer so temperature relativno nizke – nadmorska višina!), hrana in pijača (prvi dan: 2-3 l vode), veljavna planinska izkaznica in osebni dokument.

Zahtevnost: tura je tehnično nezahtevna, vendar zahteva dobro fizično pripravljenost in zmožnost hoje tri dni zaporedoma s težjim nahrbtnikom

Vodniki: Erika Kozamernik (dodatne informacije: erika.kozamernik@gmail.com; 040-690-773), Grega Eržen, Matjaž Sušnik

Cena*: 50 €/osebo

Predvideni stroški skupno znašajo 130 €/osebo.

—————————————————————

Prijave zbiramo preko naslednjega obrazca: https://forms.gle/iSvTD8We9GJcnTFn6

Po uspešni prijavi boste s strani PD Kranj prejeli potrditveni mail z vsemi podatki za nakazilo prijavnine (50 €). Prijava je uspešna šele po izvedenem plačilu. Prijave zbiramo do zapolitve mest. Število mest je omejeno!

*Cena vključuje stroške organizacije izleta.