ŽBEVNICA (1.014m)

Kdaj, kje V soboto 19. marca 2022 ob 6h00 izpred Mercator centra Primskovo

Kako S posebnim avtobusom

Opis poti PD Iskra Kranj vabi na planinarjenje po Žbevnici. Po jutranji vožnji in prehodu meje, z vmesnim postankom za kavo, pričnemo s hojo v vasici Počekaji. Na vrh se bomo povzpeli mimo Sluma, Bresta in pl. koče Žbevnica (851m, upravlja jo HPD Planik Umag, ni stalno oskrbovana) v lepem borovem gozdičku. Travnata Žbevnica (1.014m), najzahodnejši hrvaški tisočak, je naravni botanični vrt in izjemen razglednik. Istra in morje sta ob čistem zraku kot na dlani, v daljavi se vidijo Dolomiti. V primeru dobrih razmer pot lahko (po želji) podaljšamo do bližnjega razglednika. Po pavzi in razgledih bomo po eni od poti sestopili v Brest, kjer nas bo čakal avtobus. V Buzetu bomo zaključili izlet, dovolj bo časa za kavo in za kratek ogled starega dela mesteca (“stari grad”) v lastni režiji. Povratek v Kranj predviden v zgodnjevečernih urah.

Zahtevnost in trajanje nezahtevne hoje (mestoma potreben zanesljiv korak) bo do 5ur, tura je primerna za vsakega planinca z nekaj planinske kondicije (ob vzponu skupaj 700m viš. razl., ob sestopu pol manj)

Oprema lahka pohodna, primerna letnemu času in vremenu; pohodne palice, osebna prva pomoč; nekaj kun za priboljške med potjo; hrana in pijača iz nahrbtnika; osebni dokument (prestop meje!), veljavno PCT potrdilo in potrjena planinska izkaznica za 2022

Vodnika Uroš Prelovšek in Sašo Košnik

Strošek izleta 25 € za člane PD ali PZS

Prijave pri vodnikih (prijava je veljavna s potrdilom vodnika):
* Uroš Prelovšek, prelovsek@gmail.com, tel. 040 255 163,
* Sašo Košnik, saso.kosnik@infonet.si, tel. 041 757 009.

Rok prijav do srede 16. marca 2022

Opombe V primeru nepredvidenih razmer si vodniki pridržujejo pravico do spremembe cilja, poteka, termina ali odpovedi. Upoštevajte predpisane ukrepe glede Covida.

Vljudno vabljeni !