Preber (2.740m)

Kdaj, kje: V soboto 21. avgusta 2021 ob 04h30 izpred Mercator centra Primskovo v Kranju

Kako: S posebnim avtobusom

Opis poti: PD Iskra Kranj v sodelovanju s PD Kranj vabi na Preber v Šladminških Turah. Jutranja vožnja po Gorenjskem in Koroškem do parkirišča pri gorskem jezeru Prebersee (1.514m) na Solnograškem. Najprej po gozdni poti v smeri Preber, Roteck. Pot, ki se nekajkrat priključi gorski cesti, nas pripelje do pl. koče Preberhalterhütte (1.862m; odprta med majem in oktobrom; 1.15h hoje) z lepimi razgledi; tu bo krajši odmor. Pot se nad kočo vzpenja čez travnata pobočja proti severu do smerokazov z odcepom proti koči Grazerhütte, mi pa nadaljujemo proti škrbini Rossscharte (2.540m; od pl. koče 1.45h hoje) v južnemu grebenu gore. Sledi še nekoliko strmejši vzpon do priljubljenega vrha z izjemnimi razgledi na Nizke in Visoke Ture. Po sestopu se bomo ustavili v gostišču na pl. Ludlalm ob jezeru Prebersee (lokalne dobrote, možnost sprehoda ob jezeru). Povratek v Kranj v večernih urah.

Zahtevnost in trajanje: Nezahtevna pot, mestoma potreben zanesljiv korak. Vzpon 3.30 ure (1.225m viš. razlike), sestop 3.15 ure, skupaj 6.45 ur hoje (daljši odmori niso všteti).

Oprema: Planinska obutev s čvrstim rebrastim podplatom, obleka za visokogorje, zaščita proti vremenskim pojavom, pohodne palice; hrana in pijača iz nahrbtnika. Osebna prva pomoč. Nekaj evrov za priboljške med potjo. Osebni dokument (prestop meje), veljavno potrdilo PCT in potrjena planinska izkaznica za 2021.

Vodnika: Uroš Prelovšek in Breda Pirc

Strošek izleta: 35 €

Prijave, informacije: pri vodnikih (prijava je veljavna le s potrdilom vodnika):
* Uroš Prelovšek, e-mail prelovsek@gmail.com ali na gsm 040 255 163;
* Breda Pirc, tel. 051 397040 bredapirc@gmail.com.
Ob prijavi sporočite kontaktni podatek in izpolnjeni kriterij PCT!

Rok prijav: sreda 18. avgust oz. do zasedbe mest v avtobusu

Opombe:
– V primeru nepredvidljivih razmer si vodniki pridržujejo pravico do spremembe cilja, termina ali odpovedi ture.
– Predpisi (NIJZ) od nas zahtevajo evidentiranje kriterija PCT (prebolel, cepljen, testiran), zato je ob prijavi potrebno vodniku sporočiti, katerega od teh pogojev izpolnjujete. S seboj imejte ustrezno PCT potrdilo, zaščitno masko in priročno razkužilo.

Vljudno vabljeni!