Janez Svoljšak: 1993-2019

S težkim srcem in veliko žalostjo sporočamo, da je naš član, Janez Svoljšak, alpinistično odpravo v Pakistanu, 15.7.2019, tragično končal.

avtor:Rok Peternelj
avtor:Rok Peternelj

Po prvih informacijah je med spanjem izgubil zavest in prenehal dihati. Pomagalo ni niti tri-urno oživljanje.

Janez se je še kot mladoleten skupaj s svojim očetom vpisal v alpinistični odsek. Alpinistično kariero je gradil postopoma, od lažjih proti težjim smerem, vztrajnost in zagnanost sta mu bili domači, tudi ustaviti se je znal in obrniti ko je bilo to potrebno. Kot osebnost se je zgradil v dobrega in srčnega moža, od začetne mladostne prežetosti z alpinizmom je z leti negoval tudi druge pomembnosti in vrline v življenju. Svojo športno plat je postavil na temelje (in vrhove) tekmovalnega lednega plezanja: osvojil naslov evropskega prvaka, svetovnega mladinskega prvaka in zmagal na tekmi svetovnega pokala.

Prejemnik Bloudkove plakete, najperspektivnejši alpinist (2014), večkratni najuspešnejši tekmovalec v lednem plezanju (PZS). Bil je član SMAR (Slovenske Mladinske Alpinistične Reprezentance). V domačih in tujih gorstvih je ponovil veliko težkih skalnih in kombiniranih smeri.
Pripadnik odseka: vodja alpinistične šole, s kritičnim in športnim pristopom sooblikoval vodenje AOja. Kolega. Prijatelj.

Pri rosnih 25-ih letih je bil velik človek, vsa čast mu.

Janezovi družini, dekletu Sari in bližnjim izrekamo globoko sožalje.

po AO Kranj