Po poti prvega slovenskega filma -Na svoji zemlji

Prvi izlet z mladimi planinci in MOPD Kranj: 1.10.2016

IMG_20161001_072458
Sobotno jutro, ura je komaj sedem, peron na železniški postaji v Kranju se vztrajno polni. Prihajajo mladi planinci z vseh koncev in šol, učitelji pa vztrajno kljukajo svoje dolge sezname. Z vodnikoma Rokom in Primožem se nekajkrat spogledamo: »Pa sta ziher, da bomo šli sploh vsi gor?«. Imeli smo srečo, saj so samo za nas pripeli dodaten vagon in se nas je lahko prav vseh 173 uspešno nabasalo v vlak, ki je nato oddrvel proti našemu izhodišču v vasi Grahovo ob Bači v Baški grapi.

IMG_20161001_092819

Na železniški postaji so že nestrpno čakali lokalni vodniki, ki so nas popeljali po zanimivi poti prvega slovenskega celovečernega zvočnega filma Na svoji zemlji.  Na krožni tematski poti so posamezne snemalne lokacije označene z informativnimi tablami, ki slikovito opisujejo najpomembnejše prizore iz filma. Pri tabli v središču pa smo najbolj slaven prizor iz filma, v katerem glavna junakinja reče: »Sezula se bom, ker grem poslednjič po naši  zemlji.«, vsi skupaj tudi odigrali. Bravo novopečeni igralski zasedbi!

IMG_20161001_094405

Kot naročeno pa se je tega dne tam odvijal tudi zaključek festivala Slovenija hodi 2016, zato je bilo v Baški grapi še posebej veselo. Mala vasica tako številčne skupine pohodnikov verjetno sploh še ni videla, saj smo v trenutku postali prava atrakcija. Prijazni domačini so nam mahali skozi okna in nas stregli z vsemi mogočimi domačimi dobrotami.

Tudi organizatorji in člani društva Baška dediščina so bili presrečni, da je njihovo tematsko pot obiskalo tako veliko otrok. Po končanem pohodu so nas presenetili s pogostitvijo na bližnjem igrišču, kjer smo ob zvokih harmonike pomalicali še zadnje slaščice, otroci pa so ob igri z žogo in lovljenju pokurili še zadnje atome energije.

IMG_20161001_105637

Prav lahko bi še malo ostali, a nas je sopihanje vlaka v daljavi spomnilo, da je čas za odhod. Ko je na železniški postaji Grahovo ob Bači vseh 173 potnikov vstopalo na vlak, je strojevodja rekel, da kaj takšnega še ni doživel, prometnik je javil zamudo, ker bo moral vlak zaradi teže upočasniti vožnjo, sprevodnik pa je le debelo pogledal, ko je prvič v življenju preluknjal skupinsko vozovnico za 1211 evrov.

IMG_20161001_115250

Za nami je torej še en zares prekrasen planinski izlet, poln doživetij in presežkov. Nad pohodom so bili navdušeni tudi naši mladi planinci, ki so vsi po vrsti obljubili, da zagotovo pridejo tudi na naslednjega.

Urška