PLANINSKE URICE Z VZGOJITELJICAMI KRANJSKIH VRTCEV

Projekt planinskih uric, s katerim sva želeli hojo v hribe približati predšolskim otrokom, je bil že v svojem prvem letu izredno toplo sprejet, tako med otroki kot med njihovimi starši in vzgojitelji. Navsezadnje to potrjuje tudi vabilo g. Grete Fister Štamulak, pomočnice ravnateljice za vrtec Živ žav, da bi znanje in izkušnje z vodenjem najmlajših planincev prenesli tudi na aktiv tamkajšnjih vzgojiteljic.

Vodnici PD Kranj, Vita Trefalt in Urška Kristina Kraševec, sva se njenemu vabilu z veseljem odzvali, namesto suhoparnega predavanja v šolski učilnici pa smo se z vzgojiteljicami raje odpravili na čisto pravi orientacijski pohod z delovnimi točkami na bližnjo Šmarjetno goro, kot bi to storili tudi z otroki.

Ob vznožju smo se najprej posvetili vsem dobro znanim pripravam na pohod, ki med drugim vključujejo ustrezno izbiro cilja in poti ter primerno tehnično in osebno opremo, v nadaljevanju poti pa smo večino časa namenili posebnostim, ki jih zahteva vodenje najmlajših planincev.

Za predšolske otroke se namreč pot v hribe začne že doma ali v vrtcu, ko jih nad izletom skušamo navdušiti s petjem planinskih pesmi, risanjem hribovskih motivov, branjem ljudskih pripovedk,… Pred odhodom jih seznanimo tudi s pravili lepega vedenja v gorah in temeljito pregledamo njihovo opremo, saj je ob vznožju že velikokrat prepozno. V nahrbtniku vzgojiteljic pa poleg obvezne opreme seveda ne sme manjkati tudi kakšen sladkorček.

Hojo v otroško počasnem tempu smo si krajšale z izmenjevanjem idej, kako spodbuditi morda že nekoliko utrujene nadobudne planince. Po najinih izkušnjah se v ta namen najbolje obnesejo različne igre, kot so na primer iskanje predmetov in prepoznavanje živali in rastlin ob poti, lov za skritim zakladom ali dirka do naslednje markacije.

Na vrhu smo soglasno ugotavljali, da se kratkohlačnim planincem osvojen vrh sploh ne zdi tako zelo pomemben kot nam odraslim. Veliko bolje si zapomnijo zanimive stvari, ki so se jim zgodile na poti, še predvsem, če jih po vrnitvi v vrtec podoživijo z izmenjavo vtisov, gledanjem fotografij, risanjem in petjem…  Saj veste, važne so zgodbe.

V želji, da bi bilo takih zgodb vse več, sva vzgojiteljice prijazno povabili, naj se nama pri projektu planinskih uric pridružijo tudi v naslednjem letu. Upava, da se nam pridružiš tudi ti!

Urška Kristina Kraševec & Vita Trefalt, PD Kranj