Janez Svoljšak je odlično pričel tekmovalno sezono

Alpinizem je dejavnost, ki se navadno dogaja daleč od oči javnosti,  dosežki pa so težko merljivi in primerljivi. V zadnjih letih pa se je tudi v alpinizmu izoblikovala disciplina, ki se odvija neposredno pred očmi množic, pravila pa so točno določena, gre za tekmovanja v lednem in ‘drytool’ plezanju.

Komaj 20 letni Janez Svoljšak, član Alpinističnega odseka Kranj lepo kombinira različne alpinistične discipline in se razvija v vsestranskega alpinista. Uradno je alpinist postal šele v letošnjem letu. Poleti je s prostimi ponovitvami smeri kot so Obraz Sfinge (Triglav), Nejčeva smer (Ojstrica), Na drugi strani časa s Čopovim stebrom (Triglav), Črna lepotica (Vežica) in Moderni Časi (Marmolada – Dolomiti), opozoril na svojo nadarjenost v skalnem plezanju.

Jeseni je pričel z resnimi treningi za dokazovanje na tekmovanja v lednem plezanju na najvišji svetovni ravni. V to so ga motivirali spodbudni rezultati pretekle tekmovalne sezone. Očitno so bile priprave uspešne, saj je v tej sezoni za enkrat nepremagljiv, udeležil se je treh tekem in povsod zmagal.

Tekmovalno sezono je pričel 30.11.2013 s tekmo Slovensko-Hrvaškega pokala v Bjelovaru na Hrvaškem. Nastopilo je 15 tekmovalcev, Janez pa je bil edini slovenski predstavnik. V finalu sta vrh dosegla dva tekmovalca in zmagovalca je odločil čas. Rezultati!

7.12.2013 se je Janez udeležil Drytool cup 2013 v Brnu. Nastopilo je 41 tekmovalcev iz šestih držav. Najboljših 9 se je uvrstilo v finale. Zmagovalca je ponovno določil čas, saj sta finalno smer do vrha splezala zopet dva tekmovalca. Rezultati!

14.12.2013 se je Janez udeležil  North American championship v Montani, ki je potekal v okviru UIAA (Mednarodnega združenja planinskih organizacij). Nastopilo je 25 tekmovalcev iz 7 držav. Dve kvalifikacijski smeri so do vrha splezali le trije tekmovalci. Z najboljšim časom kvalifikacij je Janez v finalno smer vstopil kot zadnji. Pred njim je nastopil legendarni kanadski plezalec Will Gadd in smer splezal do vrha. Zato je Janez k svojemu nastopu pristopil po načelu: na vse ali nič, kar se mu je obrestovalo, saj je smer uspel preplezati minuto in pol hitreje kot Gadd. Rezultati!

Janez se v tej tekmovalni sezoni namerava udeležiti vseh tekem, organiziranih v okviru UIAA. Tako bo tekmoval še v Južni Koreji, Romuniji, Švici, Franciji, Italiji in Rusiji. Poleg tega bo Slovenijo zastopal tudi na Mladinskem svetovnem prvenstvu v Franciji.

Priporočamo ogled predstavitveni film tekmovanj, organiziranih v okviru UIAA.

Janezu želimo srečno pri nadaljevanju uspešne tekmovalne sezone!