Planinske urice v vrtcu Šenčur 2

V ponedeljek, 2. decembra se je zgodilo naše drugo srečanje na Planinskih uricah v vrtcu Šenčur. Kljub lepemu vremenu sva se z vodnico Urško odločili, da srečanje organizirava v telovadnici, saj sva imeli s seboj cel kup planinske opreme in oblačil – naša tokratna tema je bila namreč Oprema planinca.

Pripravili sva šest točk – markacij in kocko, z metanjem katere smo se na zabaven način naključno srečali z vsemi točkami in si tako še dodatno popestrili popoldanske planinske dejavnosti.

Točka 1: Zimska planinska oblačila in Točka 2: Letna planinska oblačila
Pri teh točkah smo se razdelili v dve skupini. Spoznali smo “čebulno” oblačenje. Vsak otrok si je oblekel en ali dva dodatna kosa oblačil. Ko smo bili vsi oblečeni smo se pokazali drug drugemu in primerjali.

Točka 3: Oprema planinca
Tu smo spoznali ostre robove derez in cepina ter njuno uporabo. Poleg pa še gamaše, čelado in pohodne palice. Vsak se je preizkusil tudi v hoji s palicami.

Točka 4: Priprava nahrbtnika za planinski izlet
Tu smo najprej izbrali nahrbtnik, ki bo najbolj primeren za enodnevni planinski izlet. Pogledali smo si kaj vse sodi v nahrbtnik, če se odpravimo na enodnevni planinski izlet. Nato smo se zopet razdelili v dve skupini. Prva je pripravila stvari, ki sodijo v nahrbtnik, druga tiste, ki tja ne sodijo.

Točka 5: Oprema alpinista
Tu smo si pogledali kako so opremljeni alpinisti, ki se odpravijo plezati v gore. Kakšni so plezalni čevlji in pas, zakaj imajo v vrečki magnezij in zakaj imajo s seboj veliko vrvi, sistemov, vponk … Vso opremo smo zložili v alpinistični nahrbtnik in preizkusili njegovo težo.

Točka 6: Planinske igre
Najbolj smo se razveselili te točke! Igrali smo se igro “Planinci v bivake”, ki je spominjala na igro Ptički v svoja gnezda. Igrali smo se tudi igri “Planinski dan in noč” in “Kamnita baba”, ki je pihala v nepremične, kot skala trdno stoječe otroke.

Manjkal pa ni niti svizec, ki se nam je tokrat skril v luknjo, na zasluženo zimsko spanje. Mi smo ga hitro našli in prebudili, da si je ogledal risbice otrok, z motivi izletov v gore in pobarvanke Kekca. Vsakemu otroku je na roko vtisnil žig Grintovca. Potem pa se je pocrkljal pri otrocih in jim nekajkrat zaigral znano pesem na harmoniko.

Vita Trefalt,
vodja Planinskih uric