Planinske urice v vrtcu Šenčur

V ponedeljek, 14. 10. 2013, se nas je skupina 12 otrok in 2 planinskih vodnic odpravila na orientacijski pohod v okolico vrtca Šenčur. Kljub pomanjkanju sončnih žarkov nas ni zeblo, saj smo bili zelo zaposleni s planinskimi aktivnostmi. Naša tokratna tema je bila Planinstvo nekoč in danes.

Najprej smo se predstavili, si povedali naša doživetja v gorah in se ogreli za pot. Ogledali smo si znake, po katerih se bomo orientirali in ugotovili, da so to planinske markacije. Spremljal nas je svizec, ki smo ga poimenovali Herman. V rokah je imel harmoniko. Spraševali smo se, ali res zna igrati, ko pa je svizec.

Na vsaki točki (vseh je bilo štiri) nam je svizec pripravil nalogo.

Pri prvi točki smo se pogovarjali o tem, kdo vse hodi v gore. Preko slik smo spoznali, da so to planinci, alpinisti, gorski reševalci pa tudi reševalni psi. Planinci si zaželimo “Srečno”.

Pri drugi točki smo ugotovili, da je bil Kekec pastir, Pehta zeliščarka in Bedanec lovec. Tako smo spoznali, kdo so bili prvi, ki so zahajali v gore. Svizec nam je pripravil tudi nekaj slik, ki smo jih morali razvrstiti glede na zgoraj naštete osebe.

Brez težav smo po markacijah prišli tudi do tretje točke. Otroci so vedeli, katera je najvišja gora Slovenije, zato so lahko prisluhnili zgodbi Potoček pod Triglavom. Preko slikanice smo zgodbo še enkrat obnovili. Blizu tretje točke smo si pogledali tudi domače živali in jih povezali s pašništvom na planinah.

Zadnja, četrta točka, je bila glasbeno obarvana. Zanimalo nas je, katere planinske pesmi že poznamo. Na planincah, Gorska roža Andreja Šifrerja, Kekčeva pesem … Seveda smo Kekčevo zapeli, ko pa je tako vesela. Na koncu smo se naučili še nove pesmi Greva pod objem gora, himne Mladinske komisije Planinske zveze Slovenije.

Na zadnji točki nam je bil svizec dolžan razkriti, ali res zna igrati na harmoniko. Ob našem navdušenju nam je res zaigral.

Pred slovesom je vsak izmed nas dobil žig Storžiča in mapo s sliko svizca. V njej je pobarvanka Kekca, ki do našega naslednjega srečanja čaka na kakšno dodatno risbico o našem tokratnem potepu.

Pa planinski pozdrav do prihodnjič!

Vita Trefalt,
vodja Planinskih uric