Mladinski odsek, pohod na Čreto

Mladinski odsek Planinskega društva Kranj, je svoje mlade udeležence peljal na planinski izlet na Čreto.

Čreta 001

Čreta pri Kokarjah (ali Kokarju) je vrh v grebenu, ki povezuje Dobroveljsko planoto (na vzhodu) z Menino planino (na zahodu) in tako ločuje Vransko od Zgornje Savinjske doline. Poleg planinskega doma in lepih pašnikov je z vrha tudi lep razgled na Nazarje, Mozirje in okoliške hribe ter Kamniške Alpe v ozadju. Na Čreto smo se  povzpeli z Vranskega. Pot na Čreto smo začeli v središču Vranskega.

Čreta 003 Čreta 007 Čreta 008

Zgodaj zjutraj smo se zbrali pred šolami v Šenčurju, Preddvoru, Orehku, Cerkljah, Vodicah, v Kranju pred Aljaževo šolo in na Kokrici pred trgovino Merkator. Z avtobusi smo se po Tuhinjski dolini odpeljali v Vransko, izhodišče pohod.

Čreta 010 Čreta 013

Pot smo začeli pred cerkvijo v Vranskem. Markacije so nas najprej vodile po asfaltni cesti skozi Vransko, mimo doma starostnikov in vzorno urejenega plezališča v opuščenem kamnolomu, nato pa nas pri zadnji hiši usmerile desno na ozko stezico, ki prečka travnik in po nekaj metrih zavije v redek gozd, kjer so po kratkem vzponu spet priključi asfaltni cesti. Tuja smo imeli prvi počitek in čas za malico. Po malici smi nadaljevali po asfaltni cesti, ki med travniki teče proti zaselku Briše.

Pri kapelici v Brišah nas je kažipot pred prvimi hišami usmeril desno na makadamsko cesto, ki pelje mimo naslednje kapelice. Na prvem križišču smo zavili levo, nato pa čez nekaj metrov desno na pot, ki se mimo križa na travniku počasi spusti proti grapi na robu gozda. Pot se čez travnik položno spušča do gozdnega roba, nato pa se hitro spusti do potoka, kjer smo si ogledovali zanimiv slap, potok smo prečkali čez most in nadaljevali po poti skozi bukov gozd.

Čreta 015 Čreta 016

Planinska pot skozi gozd je v glavnem položna, ki jo proti koncu popestri malce bolj strm vzpon, tu in tam se skozi drevesa odpre razgled na Vransko in za njim ležečo Čemšeniško planino. Po uri vzpenjanja smo prišli do zadnjih hiš v naselju Selo pri Vranskem, od katerih se odpre lep pogled na Zahojnikov vrh, za katerim se skriva Čreta.

Čreta 017 Čreta 019