Usposabljanje mentorjev na Banjški planoti

V soboto, 26. novembra 2022, smo se mentorji planinske interesne dejavnosti iz Kranjskih osnovnih šol skupaj z drugimi strokovnimi delavci, odpravili na usposabljanje na Banjško planoto z naslovom Pokrajinske značilnosti, gorska pokrajina.

Kar petnajst udeležencev se je ob 7. uri zbralo pred Športno dvorano Planina. Kljub gosti megli in nizkim temperaturam smo se optimistično odpravili na dvourno vožnjo, katero smo izkoristili za predstavitev pokrajine, kjer naj bi izvedli orientacijski pohod, ter primerjavo z drugimi slovenskimi pokrajinami. Udeleženim so bile predstavljene podrobnosti pohoda ter načrt individualnega in skupinskega dela. Pri Nanosu so nas pozdravili prvi sončni žarki, nekaj kilometrov pred Novo Gorico pa smo naredili kratek postanek, kjer smo si še zadnjič pretegnili noge. Sledil je polurni vzpon na Banjško planoto, tik pred ciljem pa smo skozi okno opazili tudi Zeliščni center Grgarske Ravne, kjer predelujejo domača zelišča, nudijo degustacije, izobraževanja ter promocijo tradicionalnih pridelkov in izdelkov.

Po prihodu v primorsko vasico Banjšice, ki leži na nadmorski višini 700 metrov, nas je pozdravila močna burja, zato smo si hitro nadeli dodatne sloje oblačil in podali na 19 kilometrov dolgo Sedavčičevo pot. Prvi kilometer smo opravili po asfaltirani cesti, nato pa se začeli vzpenjati na prvi vrh, Golek, kjer smo zaradi čudovitih razgledov na južna pobočja Julijskih Alp, na trenutke pozabili na nesramno močan veter. Nadaljevali smo po nezahtevni in markirani poti proti vrhu Slemena in Kuka, kjer se nam je na južno stran odprl lep razgled na Tržaški zaliv. Pot je bila izredno razgibana, zaradi številnih kraških jam in brezen pa je bila potrebna dodatna previdnost. Sledil je daljši postanek v zavetrju, kjer smo se okrepčali z malico in toplim čajem, nato pa vztrajno in s hitrim korakom nadaljevali pot proti vrhovoma Zgorelec in Veternik, kjer smo si na trenutke pri vzponu morali pomagati tudi z rokami. Po približno petih urah hoje nas je krožna pot pripeljala nazaj do izhodiščne točke. Odpeljali smo se proti Ajdovščini, kjer smo se okrepčali z toplim obrokom, za konec pa smo morali opraviti še evalvacijo udeležencev. V Kranj smo se vrnili v poznih popoldanskih urah.

Zapisala: Klavdija Jošt